Σχεδιάζοντας μια στρατηγική μάρκετινγκ ηλιακής ενέργειας σε ένα απρόβλεπτο έτος

1
Σχεδιάζοντας μια στρατηγική μάρκετινγκ ηλιακής ενέργειας σε ένα απρόβλεπτο έτος

Καθώς η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προχωρά με στόχο το 2021, υπάρχει λόγος να είμαστε αισιόδοξοι. Αλλά με τον Covid να εξακολουθεί να καταστρέφει τις κοινότητες, το μέλλον για πολλούς είναι ακόμα αβέβαιο. Πώς μπορείτε να σχεδιάσετε τη στρατηγική μάρκετινγκ ηλιακής ενέργειας σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον;

Στις ΗΠΑ, η νέα Διοίκηση δίνει στη βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έναν πολύ αναγκαίο λόγο να εκπνεύσει. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ήδη ξεκινήσει εκπληρώνοντας την υπόσχεσή του να καταστήσουμε το κλίμα κορυφαία προτεραιότητα, με εκτελεστικές ενέργειες για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, την επαναβεβαίωση της θέσης μας στη Συμφωνία του Παρισιού και την επιτάχυνση της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πίστωση: JoeBiden.com/climateplan

Για τον κλάδο της ηλιακής ενέργειας, η επέκταση του ομοσπονδιακού ITC διασφαλίζει ότι η ηλιακή ανάπτυξη θα υποστηρίζεται από συνεκτική εθνική πολιτική, τουλάχιστον για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σε κρατικό και τοπικό επίπεδο, με μια σειρά από προκλήσεις για την πολιτική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μια ανώμαλη οικονομική ανάκαμψη μπροστά.

Αυτό αφήνει τις εταιρείες ηλιακής ενέργειας —είτε τοπικοί εγκαταστάτες, είτε περιφερειακοί προγραμματιστές ηλιακής ενέργειας ή κατασκευαστές τεχνολογιών καθαρής ενέργειας— με σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά το μάρκετινγκ των επιχειρήσεών τους.

Οι εταιρείες εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πώς να βαθμονομήσουν τις δραστηριότητές τους καθώς η οικονομία ανακάμπτει. Ταυτόχρονα, υπάρχει μεγάλη δυναμική πίσω από τη δράση για το κλίμα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι: Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτή τη στιγμή;

Εκμάθηση περιστροφής

Η περιγραφή της θέσης οποιουδήποτε ασχολείται με τον κυλιόμενο κόσμο του ηλιακού μάρκετινγκ περιλάμβανε πάντα ίσα μέτρα ευελιξίας και ανθεκτικότητας, αλλά τα γεγονότα του 2020 έκαναν το μάρκετινγκ της ηλιακής ενέργειας μια ιδιαίτερα επικίνδυνη προσπάθεια. Δεν ήμασταν μόνοι.

Οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ σε κάθε κλάδο βρήκαν τον κόσμο τους να ταράζεται μέχρι τον πυρήνα, καθώς μια τεράστια κρίση υγείας, κοινωνική αναταραχή και οικονομική και πολιτική αναταραχή παρέλυσαν το έθνος. Η ψηφιοποίηση – η οποία σε πολλούς κλάδους είχε ήδη ξεκινήσει – χιονίστηκε καθώς κάθε πτυχή των επιχειρηματικών λειτουργιών πέρασε το χάσμα στην ψηφιακή. Το ηλιακό μάρκετινγκ δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγιναν ακόμη πιο κρίσιμα για το μάρκετινγκ. Σύμφωνα με μια Ειδική Έκδοση Covid-19 του Η έρευνα CMOοι δαπάνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκαν κατά 74% από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2020. Αυτή η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί.

Στον ηλιακό κόσμο, η μετάβαση στο 100% ψηφιακό μάρκετινγκ ήταν μια πραγματικότητα της οποίας η ώρα είχε φτάσει. Αλλά η διασφάλιση ότι το ταξίδι του πελάτη είναι όσο το δυνατόν πιο απλό και ελκυστικό εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση.

Δημιουργία επωνυμίας σε έναν κόσμο μετά την Covid

Η σημασία της οικοδόμησης μιας άμεσης, προσωπικής σχέσης με τους πελάτες σας δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί καθώς διανύουμε το 2021.

Το να δείξετε στους πελάτες ότι σέβεστε τις προκλήσεις τους και θέλετε να τους βοηθήσετε να βρουν λύσεις, θα βοηθήσει πολύ στην οικοδόμηση της επωνυμίας σας.

Το μάρκετινγκ το 2021 δεν θα αφορά μόνο τις τακτικές και τα κανάλια που χρησιμοποιούν οι εταιρείες, αλλά περισσότερο τις αξίες, την προσωπικότητα και τις ιστορίες που μοιράζονται οι εταιρείες. Οι επωνυμίες που ξεπερνούν τον ψηφιακό θόρυβο είναι αυτές που μοιράζονται τον αυθεντικό εαυτό τους, ο οποίος πηγάζει οργανικά από τους υπαλλήλους και την ηγεσία τους.

Ανταποκρίνεται η επωνυμία σας στην πρόκληση;

Η αυθεντικότητα είναι το κλειδί

Η ενσυναίσθηση και η διαφάνεια θα είναι κρίσιμες το επόμενο έτος, καθώς οι πελάτες B2C και B2C θα ασχοληθούν με επωνυμίες που βασίζονται σε κοινές αξίες. Ως επιχείρηση, θα είναι σημαντικό να αναπτύξετε έναν ουσιαστικό διάλογο με τους πελάτες και να συνδεθείτε μαζί τους με αυθεντικό τρόπο.

Οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας ήταν αρκετά εξελιγμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το 2020 η βιομηχανία έμαθε πόσο σημαντικό ήταν να μιλάνε απευθείας με τους πελάτες τους σε ψηφιακές πλατφόρμες, κρατώντας τους ενημερωμένους για τις επιχειρηματικές πρακτικές Covid και απαντώντας σε ερωτήσεις. Η ανάγκη για ειλικρινείς, αμφίδρομες συνομιλίες θα συνεχιστεί μέχρι το 2021.

Διεύρυνση της εμβέλειας της ηλιακής ενέργειας με διαδικτυακές πλατφόρμες και βίντεο

Παρά την εξάντλησή μας από το Zoom, για πολλούς, τα διαδικτυακά σεμινάρια και οι ψηφιακές πλατφόρμες συσκέψεων έχουν γίνει ένας εξαιρετικός τρόπος για να διευρύνετε ένα κοινό που διαφορετικά δεν θα μπορούσε ή δεν θα έκανε το ταξίδι σε ένα φυσικό γεγονός.

Ελλείψει αυτοπροσώπων συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, πολλές εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί επιτυχώς στο διαδίκτυο, διευρύνοντας την εμβέλειά τους. Για την εισαγωγή νέων προϊόντων, τα εικονικά roadshows μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, ακόμη και στον εξαιρετικά απτικό ηλιακό κόσμο.

Καθώς οι περισσότερες λύσεις στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι φυσικές, τα βίντεο μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο να παρουσιάσετε τα προϊόντα σας, αλλά μπορούν να αντικατοπτρίζουν τις υπηρεσίες της εταιρείας σας, καθώς και την προσωπικότητα, τον πολιτισμό και τις αξίες της, τα οποία είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση μιας σχέσης με τον πελάτη σας .

Η έρευνα δείχνει ότι Το 70% των B2B αγοραστών παρακολουθούν βίντεο καθ‘ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού αγοράς για να τους βοηθήσουν να λάβουν αποφάσεις αγοράς.

Εστιάστε στις προκλήσεις του πελάτη

Από την πλευρά του προϊόντος της ηλιακής ενέργειας, υπάρχει μια προκατάληψη προς την υπερεξήγηση: Εστίαση στα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος και όχι στα οφέλη του. Αλλά α πρόσφατη μελέτη του Forrester τονίζει την ανάγκη να απομακρυνθούμε από την ομιλία τεχνολογίας, να επικεντρωθούμε στο λέιζερ στις ανάγκες των πελατών:

«Οι επαγγελματίες του μάρκετινγκ B2B πρέπει να απομακρυνθούν από την παραγωγή περιεχομένου που εστιάζει σε αυτό που κάνουν και να δείξουν στους πελάτες ότι κατανοούν τα προβλήματά τους και μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυσή τους».
Laura Ramos, Αντιπρόεδρος, Κύριος Αναλυτής, Forrester Research

Ένας από τους καλύτερους τρόπους σύνδεσης με εμπορικές ηλιακές προοπτικές είναι μέσω περιπτωσιολογικών μελετών. Οι καλύτερες επικεντρώνονται πρώτα στις προκλήσεις του πελάτη, με λύσεις που εκφράζονται με όρους επιχειρηματικών οφελών.

Οι άνθρωποι συνδέονται με ανθρώπους, όχι με εταιρικές οντότητες.

Η συνεργασία με τον κατάλληλο «πρεσβευτή επωνυμίας» μπορεί επίσης να αναδείξει τις αξίες της εταιρείας σας. Ένα παράδειγμα αυτού είναι η συνεργασία της Mercedes με το The Weeknd στο Διαφήμιση βίντεο του πρώτου πλήρως ηλεκτρικού SUV της, το οποίο απηύθυνε έκκληση σε ένα ευρύ φάσμα πελατών, όχι μόνο σε πελάτες με περιβαλλοντική συνείδηση, με δημιουργικό αλλά αυθεντικό τρόπο.

Ομολογουμένως, δεν έχουν όλες οι εταιρείες προϋπολογισμό Mercedes. Ωστόσο, μπορείτε ακόμα να βρείτε σημαντικούς παράγοντες επιρροής στην κοινότητά σας.

Ο Willie Nelson υπήρξε ειλικρινής υποστηρικτής της καθαρής ενέργειας.
(Δικαιώματα φωτογραφίας: “Willie Nelson 2” με Ρομπ Τίλντεν αδειοδοτείται σύμφωνα με CC BY 2.0)

Στο Τέξας, ο Willie Nelson ήταν υπέρμαχος της ηλιακής ενέργειας και ήταν εκπρόσωπος μιας διαφήμισης για SunPower από την Freedom Solar. Πολλοί τοπικοί διάσημοι θα ήταν περισσότερο από πρόθυμοι να βάλουν μια πρίζα για ηλιακή ενέργεια αυτές τις μέρες.

Silver Linings: Solar Is Top of Mind

Ακόμη και πριν από την πανδημία, οι άνθρωποι αναζητούσαν αλλαγή — στις επιχειρήσεις, στη ζωή τους και στην κοινότητά τους. Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να είναι ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης καθώς αναδομούμε την οικονομία μας και μάλιστα τον κόσμο μας. Ενώ τα πλεονεκτήματα από το 2020 είναι λίγα, το να έχουμε την κλιματική αλλαγή και την καθαρή ενέργεια στην κορυφή της εθνικής μας συνομιλίας πρέπει να είναι το κύριο μεταξύ αυτών.

Με τον κατάλληλο συνεργάτη μάρκετινγκ, μπορείτε να περάσετε το 2021 με χάρη και ευκολία, παρόλο που η μόνη σταθερά συνεχίζει να είναι η αλλαγή.

Για δημιουργικές ιδέες και επιτόπια εκτέλεση του σχεδίου μάρκετινγκ του 2021, στείλτε μας μια γραμμή.

Schreibe einen Kommentar