Πώς να συνεργάζεστε καλά με άλλους: 17 συμβουλές για εργασία σε ομάδες

3
Πώς να συνεργάζεστε καλά με άλλους: 17 συμβουλές για εργασία σε ομάδες
πώς να συνεργάζεστε καλά με άλλους

Από την Katie Azevedo, M.Ed.

Είτε είστε στο σχολείο είτε σε ένα γραφείο (ή και στα δύο), το να ξέρεις πώς να συνεργάζεσαι καλά με άλλους είναι υπερδύναμη. Όσο καλύτερα μπορείτε να συνεργαστείτε καλά με άλλους, ειδικά με αυτούς με προκλητικές προσωπικότητες, τόσο καλύτερα θα είστε.

Αυτό το σεμινάριο είναι γεμάτο συμβουλές για εργασία σε ομάδες, συμπεριλαμβανομένων συνεδριών ομαδικής μελέτης, έργων με συναδέλφους ή συμμαθητές σας και συναντήσεις.

Εάν είστε φοιτητής που αναζητάτε συγκεκριμένα συμβουλές για το πώς να μελετάτε σε ομάδες, τότε σας προτείνω ανεπιφύλακτα ξεκινήστε με αυτές τις συμβουλές εδώόπου μοιράζομαι εις βάθος στρατηγικές για τη διαχείριση συνεδριών ομαδικής μελέτης.

Πώς να συνεργάζεστε καλά με άλλους

Παρακάτω είναι μια λίστα με πρακτικές συμβουλές για το πώς να συνεργάζεστε καλά με άλλους, είτε είστε στο εργατικό δυναμικό είτε στο σχολείο. Αν και δεν θα είναι κάθε συμβουλή σχετική με την ιδιαίτερη κατάστασή σας, θα πρέπει να μπορείτε να εξάγετε κάποια αξία από καθεμία από αυτές.

1. Επανεξετάστε τις συναντήσεις.

Εάν προγραμματίζετε μια συνάντηση, επανεξετάστε εάν η συνάντηση είναι ακόμη απαραίτητη. Μπορεί να είναι ένα τηλεφώνημα; Ένα ομαδικό email; Εάν υπάρχουν πέντε ή λιγότεροι συμμετέχοντες, πιθανότατα αρκεί ένα email. Οι συνάδελφοί σας ή οι συμμαθητές σας θα σας ευχαριστήσουν.

2. Χρησιμοποιήστε ατζέντα συναντήσεων.

Κάθε συνάντηση (ή συνεδρία ομαδικής μελέτης) θα πρέπει να ακολουθεί μια ατζέντα. Εάν κανείς δεν είναι εθελοντής, το κάνετε. Εάν είστε υπεύθυνος για τη σύσκεψη ή τη συνεδρία της ομάδας, δημιουργήστε μια ατζέντα και στείλτε την μέσω email στα μέλη της ομάδας εκ των προτέρων. Εδώ είναι ένας σύνδεσμος για ένα δωρεάν πρότυπο ημερήσιας διάταξης συνεδρίασης αν θέλετε ένα μέρος για να ξεκινήσετε.

3. Σεβαστείτε τα δυνατά σημεία, τις αδυναμίες και τις ιδιορρυθμίες των ανθρώπων.

Τα μεμονωμένα δυνατά σημεία καθενός από τα μέλη της ομάδας σας μπορούν να βελτιώσουν το τελικό προϊόν της ομάδας σας. Όσο πιο ετερογενής είναι η ομάδα σας, τόσο περισσότερες ιδέες θα δημιουργήσετε συλλογικά. Αν και μπορεί να μην συνδέεστε προσωπικά με όλα τα μέλη της ομάδας σας και κάποιοι μπορεί να σας ενοχλούν, προσεγγίστε κάθε συνάντηση ή ομαδική συνεδρία με την προσδοκία ότι θα υπάρξουν διαφορές προσωπικότητας.

4. Αποφύγετε τη χρήση Απάντηση σε όλους – σχεδόν πάντα.

Υπάρχουν μόνο λίγες περιπτώσεις στις οποίες είναι σκόπιμο να χρησιμοποιείτε την Απάντηση σε όλους αντί για την Απάντηση όταν απαντάτε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ακόμη και όταν λαμβάνετε ένα ομαδικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σας ζητά να απαντήσετε σε μια ερώτηση, χρησιμοποιήστε την Απάντηση για να βεβαιωθείτε ότι μόνο ο αρχικός αποστολέας θα λάβει την απάντησή σας. Η χρήση της απάντησης σε όλα στα περισσότερα σενάρια είναι αντιεπαγγελματική και ενοχλητική. Ελέγξτε και ελέγξτε ξανά το πεδίο παραλήπτη πριν απαντήσετε σε οποιοδήποτε email.

5. Αναθέστε ρόλους κατά τη διάρκεια συναντήσεων και ομαδικών συνεδριών.

Αυτή η συμβουλή δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη ή υπερβολική. Γενικά, κάθε συνάντηση ή ομαδική συνεδρία που έχει πέντε ή περισσότερους συμμετέχοντες θα πρέπει να βασίζεται σε ρόλους. Τουλάχιστον ένα άτομο θα πρέπει να είναι ο φύλακας του χρόνου / κύριος της ατζέντας. Αυτό το άτομο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της ομάδας στο χρονοδιάγραμμα και την πραγματοποίηση προσαρμογών εν κινήσει. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αναθέσετε σε κάποιον και ως φύλακα σημειώσεων.

6. Προβλέψτε ότι δεν θα συνεισφέρουν όλοι το ίδιο.

Αυτή η πραγματικότητα είναι τρομακτική, αλλά είναι καλύτερο να την περιμένεις παρά να εκπλαγείς από αυτήν. Η άνιση κατανομή της εργασίας συμβαίνει στο σχολείο καθώς και σε επαγγελματικά περιβάλλοντα. Μπορούμε μόνο να ελέγξουμε τις πράξεις μας, επομένως δεν έχει νόημα να απογοητευόμαστε από τους συναδέλφους ή τους συναδέλφους μας.

7. Ορίστε ώρα έναρξης και λήξης.

Συμφωνήστε εκ των προτέρων για μια ξεκάθαρη ώρα έναρξης και λήξης για τη συνάντηση ή τη συνεδρία της ομάδας. Γράψτε το σε ένα ορατό μέρος ώστε να υπενθυμίζεται συνεχώς η ώρα στους ανθρώπους.

8. Ακούστε προσεκτικά όλους.

Ο καθένας έχει κάτι να προσφέρει. Ακόμα κι αν δεν τα πηγαίνετε καλά με ένα μέλος της ομάδας σας, θα μπορούσαν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες ή ιδέες. Όταν κάποιος μιλάει, ακούστε με σεβασμό και μην τον διακόπτετε. Χρήση τεχνικές ενεργητικής ακρόασης όπως να κάνετε οπτική επαφή και να κρατάτε τα χέρια σας ακίνητα ενώ οι άλλοι μιλούν.

9. Καλωσορίστε την ποικιλομορφία δεξιοτήτων.

Εάν οι άλλοι στην ομάδα σας έχουν λιγότερες γνώσεις από εσάς, μπορείτε να ενισχύσετε τη δική σας μάθηση διδάσκοντάς τους. Εάν οι άλλοι είναι πιο προχωρημένοι από εσάς, μπορείτε να μάθετε από αυτούς.

πώς να συνεργάζεστε καλά με άλλους σε ομάδες
17 συμβουλές για εργασία σε ομάδες: Αποθηκεύστε αυτό το γραφικό για μελλοντική αναφορά!

10. Κρατήστε σημειώσεις.

Ακόμα κι αν υπάρχει ειδικός φύλακας σημειώσεων, κρατήστε τις δικές σας σημειώσεις. Διατηρήστε το απλό (συντμήσεις, κουκκίδες, κ.λπ.). Μην φοβάστε να ζητήσετε από κάποιον να επαναλάβει κάτι, αν το χάσατε.

11. Μην αφήνετε τη συνάντηση ή τη συνεδρία της ομάδας με αναπάντητα ερωτήσεις.

Εάν είναι μια σημαντική ερώτηση που πιστεύετε ότι οι άλλοι μπορεί να επωφεληθούν από την απάντηση, μιλήστε πριν τελειώσει η συνάντηση. Να είστε σύντομος και περιεκτικός όταν το ρωτάτε και να το ρωτάτε την κατάλληλη στιγμή. Ωστόσο, εάν η σύσκεψη διευθύνεται από το αφεντικό ή τον ανώτερό σας και η ερώτησή σας θα μπορούσε εύκολα να απαντηθεί από κάποιον στην ομάδα εκτός Το αφεντικό σου, καλύτερα να ρωτήσεις έναν συνάδελφο αφού τελειώσει η συνάντηση.

12. Γνωρίστε τα επόμενα βήματα και τα στοιχεία δράσης σας.

Εάν υπάρχουν βήματα παρακολούθησης για εσάς, τότε γράψτε αυτά τα στοιχεία ενεργειών με σαφήνεια στις σημειώσεις σας στο τέλος της σύσκεψης. Εάν δεν είστε ξεκάθαροι ποια είναι τα επόμενα βήματά σας, δείτε τη συμβουλή #11.

13. Μάθετε πώς να διαφωνείτε με τακτ.

Θα υπάρξουν διαφωνίες, γι‘ αυτό να είστε έτοιμοι να τις χειριστείτε με ευγένεια. Δοκιμάστε το „Μπορείτε να το εξηγήσετε λίγο περισσότερο;“ ή „Δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει – μπορείτε παρακαλώ να το διευκρινίσετε;“ Αυτές οι προσεγγίσεις μειώνουν την άμυνα στο άλλο άτομο. Εδώ είναι 4 πολύ σημαντικό βήματα για την αποτελεσματική διαφωνία με τους άλλους.

14. Να είστε προετοιμασμένοι.

Τίποτα δεν φαίνεται χειρότερο από το να μην είσαι προετοιμασμένος για μια συνάντηση ή μια ομαδική συνεδρία. Κάντε την έρευνά σας εκ των προτέρων και φέρτε τα σωστά υλικά.

15. Φέρτε ερωτήσεις.

Για ομαδικές συνεδρίες μελέτης, φέρτε μια λίστα με έννοιες για τις οποίες εξακολουθείτε να είστε ασαφείς. Για συναντήσεις, φέρτε μια λίστα με ερωτήσεις που θέλετε να διευκρινιστούν. Εάν προκύψουν περισσότερες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, γράψτε τις και ρωτήστε τις στην κατάλληλη στιγμή.

16. Μην διακόπτετε και χρονολογήστε τις απαντήσεις σας.

Θα υπάρξουν στιγμές που κάποιος θα πει κάτι που σας δελεάζει να απαντήσετε αμέσως – είτε με λόγια είτε με υποστήριξη, στολισμό ή διαφωνία. Ωστόσο, δεν είναι ποτέ σκόπιμο να διακόπτετε τα μέλη της ομάδας σας, ακόμα κι αν πιστεύετε ότι αυτό που έχετε να προσφέρετε είναι συναρπαστικό και χρήσιμο. Σε αυτές τις στιγμές, απλά περιμένετε να τελειώσει η ομιλία του. Εάν φοβάστε ότι θα ξεχάσετε αυτό που θέλετε να πείτε, γράψτε το γρήγορα. Εάν ένα άλλο άτομο αρχίσει να μιλάει πριν έχετε την ευκαιρία να απαντήσετε στον αρχικό ομιλητή, περιμένετε να τελειώσει και, στη συνέχεια, ανακατευθύνετε τα σχόλιά σας πίσω στον αρχικό ομιλητή με κάτι όπως „Ήθελα να απαντήσω σε κάτι που είπατε νωρίτερα…“

Εάν η σύσκεψη ή το ομαδικό σας έργο δεν είναι αυτοπροσώπως, αλλά μέσω Zoom ή κλήσης συνδιάσκεψης, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αποφύγετε τυχαίες διακοπές. Αυτές οι συμβουλές από το Forbes είναι χρήσιμες.

17. Εμφανιστείτε στην ώρα σας.

Βασικές δεξιότητες ζωής εδώ. Μην αργείς. Εάν έχετε την τάση να καθυστερείτε ή να ξεχνάτε τα ραντεβού, δημιουργήστε τη συνήθεια να χρησιμοποιείτε ένα ημερολόγιο με ψηφιακή υπενθύμιση.

Τελικές σημειώσεις για την εργασία σε ομάδες

Το να γνωρίζετε πώς να συνεργάζεστε καλά με άλλους μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που έχετε να προσφέρετε στην ομάδα σας. Εάν έχετε καταπληκτικές ιδέες αλλά δεν ξέρετε πώς να ακούτε ενεργά τα μέλη της ομάδας σας, οι συναντήσεις ή οι ομαδικές συνεδρίες σας δεν θα κυλήσουν ομαλά. Εάν έχετε ένα μοναδικό σύνολο δεξιοτήτων για να προσφέρετε στην ομάδα σας, αλλά είστε απροετοίμαστοι, εμφανίζεστε αργά ή δεν ξέρετε πώς να διαφωνήσετε με τακτ, τότε θα αντιμετωπίσετε προβλήματα.

Η μεγαλύτερη συμβουλή για να δουλεύετε καλά με τους άλλους είναι να διατηρείτε σεβασμό – σεβόμενοι τις ιδέες, τον χρόνο, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τις μοναδικές συνεισφορές των άλλων. Μια σταθερή βάση αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των μελών της ομάδας θα οδηγεί πάντα σε πιο παραγωγικές συναντήσεις και ομαδικές συνεδρίες.
Schreibe einen Kommentar