Πώς να παίρνετε αποφάσεις: 4 στρατηγικές λήψης αποφάσεων για μαθητές

4
Πώς να παίρνετε αποφάσεις: 4 στρατηγικές λήψης αποφάσεων για μαθητές

Από την Katie Azevedo, M.Ed.

πώς να παίρνουν αποφάσεις

Διάφορες πηγές αναφέρουν ότι ο μέσος άνθρωπος κάνει γύρω 35.000 αποφάσεις μια μέρα. Αυτά είναι μπανάνες.

Ενώ η πλειοψηφία των καθημερινών μας αποφάσεων είναι δευτερεύουσες, όπως η επιλογή του τι θα φορέσουμε ή τι θα φάμε, περιστασιακά αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερες αποφάσεις που έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη ζωή μας. Για τους φοιτητές, αυτές οι μεγαλύτερες αποφάσεις μπορεί να είναι οτιδήποτε, από το ποια μαθήματα θα παρακολουθήσουν, με ποια ομάδα φίλων θα κάνουν παρέα και σε ποια κολέγια θα υποβάλουν αίτηση.

Το να ξέρεις πώς να παίρνεις αποφάσεις γρήγορα αλλά προσεκτικά είναι μια δεξιότητα ζωής. Αλλά όπως πάντα, πολλές από τις σχολικές μας συνήθειες μετατρέπονται σε δεξιότητες εργασίας και ζωής, γι‘ αυτό εξερευνώ το θέμα εδώ στο ιστολόγιό μου με επίκεντρο τους μαθητές.

Πώς να παίρνετε αποφάσεις

Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για πώς να παίρνουν αποφάσεις αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, από επιχειρηματικές στρατηγικές αποφάσεων στο Επιχειρηματική Επιθεώρηση του Χάρβαρντστη γνωστική επιστήμη πίσω από τη λήψη αποφάσεων στο περιοδικό του Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Αλλά, δεν πρόκειται να γίνω πολύ υψηλού επιπέδου ή επιστημονικός εδώ. Οι στρατηγικές μου είναι πρακτικές, λογικές και απευθύνονται σε φοιτητές και νέους επαγγελματίες.

1. Λάβετε αποφάσεις όταν είναι συναισθηματικά ουδέτεροι.

Οι περισσότερες μεγάλες αποφάσεις μας κάνουν να νιώθουμε μεγάλα συναισθήματα. διαφορετικά, δεν θα αγχώναμε για αυτά. Όμως, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε να κάνουμε σημαντικές επιλογές όταν είμαστε πολύ συναισθηματικά ανυψωμένοι (ακραίες καταστάσεις θυμού, ενθουσιασμού, θλίψης, νευρικότητας κ.λπ.) ή όταν είμαστε εξαντλημένοι. Η κοινή σοφία να «κοιμηθείτε πάνω του» είναι εξαιρετική συμβουλή. Εάν ο χρόνος δεν είναι με το μέρος σας και η απόφασή σας πρέπει να ληφθεί επειγόντως, σκεφτείτε να κάνετε τουλάχιστον μια σύντομη βόλτα έξω για να αποκαταστήσετε τη συναισθηματική σταθερότητα προτού δεσμευτείτε για μια απόφαση.

2. Πάρτε αποφάσεις όταν έχετε αρκετές πληροφορίες – ούτε περισσότερες, ούτε λιγότερες.

Καμία απόφαση δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς τη δέουσα επιμέλεια, πράγμα που σημαίνει να συγκεντρώσετε σημαντικές πληροφορίες, να μιλήσετε με άτομα με μεγαλύτερη γνώση και να ερευνήσετε όλες τις επιλογές σας. Με αυτά τα λόγια, ωστόσο, αφού έχετε «αρκετές» πληροφορίες, προσέξτε να μην περάσετε τα όρια στην εμμονική έρευνα και να μην ξεπεράσετε κάθε τρύπα από κουνέλι στο Διαδίκτυο που συναντάτε (αυτή είναι απλώς μια άλλη μορφή αναβλητικότητας). Εμείς θα ποτέ ξέρετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για ένα θέμα – και έτσι μόλις έχουμε αρκετές πληροφορίες για να είμαστε καλά ενημερωμένοι, πάρτε την απόφασή σας.

3. Κάντε μια εκτίμηση κινδύνου.

Μπορούμε να κάνουμε μια εκτίμηση κινδύνου με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ακολουθούν ορισμένα πλαίσια αξιολόγησης κινδύνου που μπορούν να σας καθοδηγήσουν στον τρόπο λήψης αποφάσεων:

  • Δημιουργήστε μια λίστα με τα υπέρ και τα κατά. Αυτή είναι η κλασική στρατηγική αξιολόγησης κινδύνου. Μερικές φορές, αυτό είναι αρκετό. Αλλά άλλες φορές – όπως για πραγματικά μεγάλες αποφάσεις – ίσως χρειαστείς κάτι πιο αναλυτικό.
  • Σκεφτείτε τις βραχυπρόθεσμες έναντι μακροπρόθεσμες συνέπειες. Για παράδειγμα, αποφασίζετε αν θα πάτε στο ίδιο κολέγιο με το αγόρι σας; Το βραχυπρόθεσμο όφελος είναι ότι θα βλέπετε το αγόρι σας πιο συχνά, αλλά η μακροπρόθεσμη συνέπεια μπορεί να είναι ότι το σχολείο δεν είναι το κατάλληλο για εσάς και έχετε κακή εκπαιδευτική εμπειρία.
  • Προσδιορίστε ποιον επηρεάζει η απόφασή σας. Υπάρχει διαφορά μεταξύ της λήψης μιας απόφασης που επηρεάζει μόνο εσάς και της λήψης μιας απόφασης που επηρεάζει άλλους ανθρώπους. Για παράδειγμα, αν δυσκολεύεστε να διαλέξετε ανάμεσα στο AP English ή το Honors English το επόμενο έτος, είστε πραγματικά το μόνο άτομο που επηρεάζεται. (Είσαι ακόμα σημαντικός, αλλά το εύρος είναι μικρότερο.) Ίδια ιδέα αν αποφασίζεις αν θα τρυπήσεις ή όχι στη μύτη σου… εσείς είναι οι μόνοι που επηρεάζονται. Από την άλλη πλευρά, εάν επιλέγετε μεταξύ της φοίτησης σε ένα κρατικό πανεπιστήμιο με 15.000 $ το χρόνο ή σε ένα ιδιωτικό κολέγιο για 75.000 $ το χρόνο, είναι πιθανό να επηρεαστούν και οι γονείς σας. Όσο περισσότεροι άνθρωποι επηρεάζονται δυνητικά από την απόφασή σας, τόσο πιο προσεκτικοί πρέπει να είστε.

4. Να είστε επιφυλακτικοί με αποφάσεις που είναι απλώς προτιμήσεις.

Μερικές φορές αγχώνουμε τον εαυτό μας για αποφάσεις που είναι απλώς θέμα προτίμησης – όταν οποιαδήποτε επιλογή θα οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα. Δεν μπορείτε να αποφασίσετε αν θα γράψετε το δοκίμιό σας για τον Όμηρο ή τον Σαίξπηρ επειδή σας αρέσουν και τα δύο; Τότε κάθε απόφαση είναι σωστή και καλή. Δεν μπορείτε να επιλέξετε αν θα δοκιμάσετε για ποδόσφαιρο ή cross country επειδή αγαπάτε και τα δύο αθλήματα; Τότε κάθε απόφαση είναι σωστή και καλή. Όταν επιλέγουμε μεταξύ δύο ή περισσότερων επιλογών που μας ενθουσιάζουν εξίσου και τα μακροπρόθεσμα οφέλη κάθε επιλογής είναι εξίσου καλά, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε λάθος σε καμία περίπτωση. Σε αυτά τα σενάρια, όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο πιο πολύ αγχώνουμε. Η λύση? Απλά επιλέξτε ένα και απολαύστε το αποτέλεσμα.

Πώς να λαμβάνετε αποφάσεις – τελικές σημειώσεις και περίληψη

Γιατί είναι όλα αυτά σημαντικά; Επειδή το να γνωρίζω πώς να παίρνω αποφάσεις σε μικρή κλίμακα (ποιο μάθημα να πάρω;) θα οδηγήσει σε καλύτερες δεξιότητες λήψης αποφάσεων σε μεγαλύτερη κλίμακα (ποιον σύντροφο ζωής να επιλέξω;).

Η ουσία είναι η εξής: Για να λάβετε αποφάσεις, συγκεντρώστε αρκετές πληροφορίες (όχι περισσότερες, ούτε λιγότερες) για να κάνετε μία ή δύο αξιολογήσεις κινδύνου και, στη συνέχεια, όταν είστε συναισθηματικά ουδέτεροι, πάρτε την απόφασή σας και προχωρήστε.

Έχετε δει το Εφημερίδα Εκτελεστικής Λειτουργίας? Αυτό είναι το ημερολόγιο 90 μου που έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει και να δημιουργεί βασικές εκτελεστικές λειτουργίες, έτσι ώστε εσείς ή το παιδί σας να μπορείτε να λειτουργείτε ανεξάρτητα και να πετύχετε με σιγουριά. Τσέκαρέ το!
Schreibe einen Kommentar