Πώς να κρατάτε σημειώσεις αποτελεσματικά (ώστε να έχετε καλύτερους βαθμούς)

1
Πώς να κρατάτε σημειώσεις αποτελεσματικά (ώστε να έχετε καλύτερους βαθμούς)

Κρατώντας σημειώσεις στην τάξηΑναρωτιέστε πώς να κρατάτε σημειώσεις πιο αποτελεσματικά;

Δεν είσαι μόνος.

Το να κρατάς υπέροχες σημειώσεις δεν είναι εύκολο. Πολλά συμβαίνουν στην τάξη και το να ξέρεις τι να γράψεις (και πώς να το οργανώσεις) μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

Ίσως κρατάτε σημειώσεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος, μόνο για να επιστρέψετε στο σπίτι και να βρείτε ένα συνονθύλευμα από γεγονότα και ημερομηνίες.

Ή ίσως νιώθετε σαν να είστε συνεχώς πίσω επειδή δεν μπορείτε να κρατήσετε σημειώσεις αρκετά γρήγορα ενώ ο δάσκαλος μιλάει.

Μην ανησυχείς. Το να μάθετε πώς να κρατάτε σωστά σημειώσεις είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε.

Με τις σωστές συμβουλές μελέτης και τεχνικές λήψης σημειώσεων, θα βελτιώσετε την εστίασή σας στην τάξη. Θα ανακαλείτε επίσης πληροφορίες πιο αποτελεσματικά και θα λαμβάνετε καλύτερους βαθμούς.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε διαφορετικά στυλ λήψης σημειώσεων, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε το σύστημα που λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τις κορυφαίες 12 συμβουλές μου για καλύτερη λήψη σημειώσεων.

Ας αρχίσουμε!

Στρατηγικές λήψης σημειώσεων

Δεν υπάρχει τέλεια τεχνική λήψης σημειώσεων. Δοκιμάστε μερικές από αυτές τις δημοφιλείς στρατηγικές για να προσδιορίσετε ποιο σύστημα λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Ίσως θέλετε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές μεθόδους λήψης σημειώσεων για διάφορες καταστάσεις και θέματα — αυτό είναι υπέροχο!

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι σημειώσεις σας να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε και να θυμάστε τις πληροφορίες πιο εύκολα.

Εδώ είναι η πρώτη στρατηγική…

Περιγραφή

Περιγραφικές σημειώσεις

Το περίγραμμα είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να αναλύσετε σύνθετες ιδέες σε λογικά σημεία.

Δημιουργεί μια καλά οργανωμένη και ιεραρχική δομή. Ως εκ τούτου, μπορείτε εύκολα να διαλέξετε τις κύριες ιδέες και τις υποστηρικτικές πληροφορίες.

Ακολουθεί ένα γρήγορο παράδειγμα για το πώς μπορεί να μοιάζει ένα περίγραμμα:

Κυρίως θέμα

Υποθέμα 1

  • Σημείο υποστήριξης
  • Σημείο υποστήριξης

Υποθέμα 2

  • Σημείο υποστήριξης
  • Σημείο υποστήριξης

Η χρήση λατινικών αριθμών, κουκκίδων ή παύλων για τη δομή του περιγράμματός σας δεν είναι απαραίτητη. Αλλά θα πρέπει να είστε συνεπείς με τα σύμβολα που χρησιμοποιείτε.

Το περίγραμμα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους λήψης σημειώσεων για κάποιο λόγο. Είναι εύκολο να το μάθεις και λειτουργεί καλά για τα περισσότερα θέματα.

Αλλά αυτή η μέθοδος μπορεί να μην είναι κατάλληλη για θέματα ή θέματα που δεν ακολουθούν μια γραμμική δομή. Ορίστε λοιπόν η επόμενη στρατηγική που μπορείτε να δοκιμάσετε…

Η μέθοδος Cornell

Η μέθοδος Cornell είναι ένα απλό σύστημα για τη λήψη, την οργάνωση και την αναθεώρηση σημειώσεων.

Η τεχνική δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Cornell τη δεκαετία του 1950 και είναι ένας δημοφιλής τρόπος για τους μαθητές να κρατούν σημειώσεις.

Δείτε πώς λειτουργεί η μέθοδος Cornell:

Χωρίστε ένα φύλλο χαρτιού σε τέσσερα τμήματα: μια μικρή περιοχή στο επάνω και στο κάτω μέρος με δύο στήλες ενδιάμεσα. Η δεξιά στήλη πρέπει να είναι περίπου τρεις φορές πιο πλάτος από την αριστερή στήλη.

Η επάνω ενότητα είναι για τον τίτλο ή την κεφαλίδα, ώστε να μπορείτε να κρατάτε τις σημειώσεις σας σε τάξη.

Οι σημειώσεις σας μπαίνουν στις δύο στήλες.

Χρησιμοποιήστε τη στήλη στα αριστερά για ερωτήσεις, ιδέες ή κύρια θέματα. Η δεξιά στήλη είναι η κύρια στήλη λήψης σημειώσεων. Τέλος, συνοψίστε όλες τις πληροφορίες στον κενό χώρο στο κάτω μέρος.

Όταν ελέγχετε τις σημειώσεις σας μετά το μάθημα, επιστρέψτε στην αριστερή στήλη για να δημιουργήσετε συνδέσεις και να σημειώσετε βασικά γεγονότα ή πληροφορίες.

Πολλοί μαθητές απολαμβάνουν τη χρήση του Μέθοδος Cornell γιατί οι σημειώσεις τους γίνονται ένας εύχρηστος οδηγός μελέτης. Απλώς καλύψτε τις σημειώσεις σας στη δεξιά στήλη και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τις ερωτήσεις και τα συνθήματα στην αριστερή στήλη για να ανακαλέσετε τις βασικές πληροφορίες.

Όπως και η περιγραφή, η μέθοδος Cornell μπορεί να μην είναι κατάλληλη για κάθε θέμα ή θέμα. Αλλά αν χρειάζεται να αναλύσετε σύνθετα θέματα σε βασικές έννοιες, η Μέθοδος Cornell μπορεί να είναι για εσάς.

Ας προχωρήσουμε στην επόμενη μέθοδο…

Φτιάξτε έναν χάρτη μυαλού

φωτογραφία μυαλού χάρτη

Είστε οπτικός μαθητής;

Τότε ίσως σας αρέσει να χρησιμοποιείτε χάρτες μυαλού όταν κρατάτε σημειώσεις.

Αυτή η στρατηγική λήψης σημειώσεων είναι μια τεχνική σχηματισμού διαγραμμάτων που χρησιμοποιείται για τον καταιγισμό ιδεών και την εμφάνιση των συνδέσεων μεταξύ των βασικών εννοιών.

Μπορείτε να σκεφτείτε έναν νοητικό χάρτη ως ένα δέντρο.

Το κεντρικό θέμα είναι ο «κορμός δέντρου» – γράψτε τον στο κέντρο του χαρτιού σας. Όλα τα κύρια θέματα και τα σημεία διακλαδίζονται από την κύρια ιδέα σας. Τα δευτερεύοντα σημεία και οι μικρότερες ιδέες αναπτύσσονται από τα κλαδιά σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γραμμές, συννεφάκια ή βέλη για να εμφανίσετε συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών θεμάτων. Η ιδέα είναι να δομήσετε τις σκέψεις σας με σχέσεις και όχι γραμμικά.

Ο χάρτης μυαλού είναι μια χρήσιμη λύση στο ερώτημα πώς να κρατάτε σημειώσεις όταν οπτικοποιείτε ιδέες, συνδέετε έννοιες ή σκιαγραφείτε δοκίμια.

Ακολουθεί μια άλλη προσέγγιση λήψης σημειώσεων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε…

Δημιουργήστε γραφήματα με βασικές πληροφορίες

Σας αρέσει να βλέπετε τις σημειώσεις σας ταξινομημένες σε σαφείς ομάδες πληροφοριών;

Εάν ναι, μπορεί να προτιμήσετε τη χρήση γραφημάτων όταν κρατάτε σημειώσεις.

Με τη δημιουργία γραφημάτων, θα χωρίσετε το φύλλο χαρτιού σας σε πολλές στήλες και σειρές. Κάθε στήλη έχει τη δική της κατηγορία. χρησιμοποιήστε τις σειρές για να συνοψίσετε πληροφορίες και να σημειώσετε λεπτομέρειες.

Η δημιουργία γραφημάτων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κρατάτε σημειώσεις εάν συγκρίνετε θέματα και πληροφορίες. Αλλά μπορεί να μην είναι η καλύτερη προσέγγιση όταν μαθαίνετε περίπλοκα θέματα που συζητούν πολλές αλληλένδετες ιδέες.

Να τι θέλω να έχετε υπόψη σας…

Διαφορετικές τεχνικές λήψης σημειώσεων (και τεχνικές μνήμης επίσης) λειτουργούν για διαφορετικούς μαθητές.

Μην ανησυχείτε για την επιλογή του τέλειος μέθοδος. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα! Δοκιμάστε μερικές διαφορετικές στρατηγικές και δείτε ποιες σας βοηθούν να κατανοήσετε και να ανακαλέσετε τις πληροφορίες καλύτερα.

Τώρα, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς να κρατάτε καλύτερες σημειώσεις και να μεγιστοποιείτε την απόδοση της μελέτης σας — ανεξάρτητα από τη μέθοδο λήψης σημειώσεων που αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε.

12 συμβουλές για να κρατάτε καλύτερες σημειώσεις (και να αξιοποιείτε στο έπακρο αυτές τις σημειώσεις)

Το να παίρνεις καλούς βαθμούς δεν έχει να κάνει κυρίως με τη μελέτη πιο δυνατα. Πρόκειται για τη μελέτη πιο έξυπνος.

Χρησιμοποιήστε αυτές τις συμβουλές για τη λήψη σημειώσεων για να προετοιμαστείτε για πιο παραγωγικές συνεδρίες μελέτης.

Θα διατηρήσετε περισσότερα από όσα μαθαίνετε, έτσι θα σταματήσετε να λαμβάνετε κακούς βαθμούς — και θα απολαύσετε επίσης μια καλύτερη ισορροπία σχολικής ζωής.

1. Μην αντιγράφετε αυτά που λέει ο δάσκαλός σας λέξη προς λέξη

Δεν θα μπορέσετε ποτέ να συνεχίσετε αν προσπαθήσετε να το κάνετε αυτό.

Επιπλέον, οι σημειώσεις σας θα είναι ένα χάος για να επεξεργαστείτε αργότερα. Αντίθετα, εστιάστε στο να γράψετε τις βασικές φράσεις και ιδέες που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία.

2. Προσθέστε οπτικό ενδιαφέρον στις σημειώσεις σας

Σημειώσεις επισήμανσης

Κάντε διασκεδαστικό και ικανοποιητικό να βλέπετε τις σημειώσεις σας!

Οι επισημάνσεις, τα διαγράμματα και οι κουκκίδες είναι μόνο μερικοί τρόποι για να κάνετε τις σημειώσεις σας οπτικά ελκυστικές.

Σίγουρα δεν χρειάζεται να κάνετε την υπέρβαση και να αφιερώσετε πολλές ώρες κάνοντας αυτό.

Αλλά αν καταβάλετε προσπάθεια να προσθέσετε οπτικό ενδιαφέρον στις σημειώσεις σας, θα απολαύσετε και τη διαδικασία της μελέτης περισσότερο.

3. Γράψτε σημειώσεις που έχουν νόημα για εσάς

Η απομνημόνευση των λέξεων και των προτάσεων σε μια σελίδα θα σας οδηγήσει μόνο μέχρι εκεί.

Θα διατηρήσετε περισσότερες πληροφορίες όταν κατανοήσετε τις έννοιες. Επεξεργαστείτε λοιπόν και συνοψίστε αυτά που λέει ο δάσκαλός σας κρατώντας σημειώσεις που έχουν νόημα εσείς.

4. Κρατήστε σημειώσεις με το χέρι

Η χρήση φορητού υπολογιστή για να κρατάτε σημειώσεις είναι ένας σίγουρος τρόπος για να αποσπάτε την προσοχή σας.

Μελέτες δείχνουν ότι οι μαθητές που κρατούν σημειώσεις με το χέρι τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ και εξετάσεις. Επομένως, εάν ρωτάτε πώς να κρατάτε σημειώσεις αποτελεσματικά, αλλάξτε τον υπολογιστή με στυλό και χαρτί.

5. Ελέγξτε τις σημειώσεις σας αργότερα την ίδια μέρα

Μην περιμένετε μέχρι την ημέρα πριν από μια εξέταση για να ανακαλύψετε ότι δεν καταλαβαίνετε πλήρως ένα θέμα.

Όσο είναι δυνατόν, ελέγξτε τις σημειώσεις που κρατήσατε στην τάξη αργότερα την ίδια μέρα. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το υλικό φρέσκο.

Εάν αντιληφθείτε ότι έχετε αμφιβολίες για να ξεκαθαρίσετε, πλησιάστε τον δάσκαλό σας την επόμενη μέρα ή το συντομότερο δυνατό.

6. Κρατάει σημειώσεις σε κάθε μάθημα

Ξεχνάμε Το 40% των νέων πληροφοριών μαθαίνουμε μέσα σε 24 ώρες.

Σας ενθαρρύνω λοιπόν πάντα κρατήστε σημειώσεις, ακόμα κι αν νομίζετε ότι έχετε ήδη μια σταθερή αντίληψη του θεματικού υλικού.

Ίσως εκπλαγείτε με το ποιες πληροφορίες πρέπει να αναφέρετε αργότερα.

7. Χρησιμοποιήστε μνημονικές συσκευές στις σημειώσεις σας

Χρώματα ουράνιου τόξου

Μια μνημονική συσκευή είναι ένα σύστημα ή ένα τέχνασμα που σας βοηθά να κατανοήσετε και να θυμάστε καλύτερα τις πληροφορίες.

Το „Rebecca Of York Gave Birth In Vietnam“ είναι ένα παράδειγμα μνημονικής συσκευής που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να θυμάστε τα χρώματα του ουράνιου τόξου (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, λουλακί και βιολετί).

Δημιουργήστε τις δικές σας μνημονικές συσκευές ή συσχετίσεις λέξεων στις σημειώσεις σας για να σας βοηθήσουν να θυμάστε βασικά σημεία ενώ μελετάτε.

8. Συνδέστε νέες έννοιες με ιδέες που είστε ήδη εξοικειωμένοι

Θα μάθετε νέες πληροφορίες πιο γρήγορα όταν τις συνδέσετε με μια ιδέα με την οποία είστε ήδη εξοικειωμένοι.

Γράψτε λοιπόν χρήσιμες αναφορές ή θέματα στις σημειώσεις σας που γεφυρώνουν τις ιδέες μεταξύ τους.

9. Μείνετε οργανωμένοι

Όλοι έχουμε πάει εκεί στο παρελθόν… ψάχνοντας μανιωδώς τα σακίδια ή τα θρανία μας για το συγκεκριμένο σύνολο σημειώσεων που χρειαζόμαστε, το βράδυ πριν από μια τεράστια εξέταση.

Αποφύγετε αυτού του είδους το περιττό άγχος χρησιμοποιώντας οργανωτικές συμβουλές για μαθητές. Διατηρήστε τις σημειώσεις της τάξης σας οργανωμένες, χωρισμένες ανά θέμα και ταξινομημένες κατά ημερομηνία.

Ακολουθεί ένα απλό κόλπο για το πώς να κρατάτε σημειώσεις πιο αποτελεσματικά: Γράψτε την ημερομηνία, το θέμα και το θέμα στην κορυφή κάθε σελίδας.

Θα χαρείτε που το κάνατε αργότερα γιατί δεν θα υπάρξει σύγχυση σχετικά με το πότε δημιουργήσατε αυτό το σύνολο σημειώσεων κ.λπ.!

10. Χρησιμοποιήστε συντομογραφίες και σύμβολα

Χρησιμοποιήστε συντομογραφίες και σύμβολα (όπως π.χ. @ και βέλη) όταν κρατάτε σημειώσεις.

Αυτές οι συντομεύσεις θα σας επιτρέψουν να εστιάσετε σε αυτά που λέει ο δάσκαλος χωρίς να μείνετε πίσω.

11. Καθίστε μπροστά στην τάξη

Αίθουσα διαλέξεων

Μελέτες δείχνουν ότι οι μαθητές που κάθονται στο μπροστινό μέρος της τάξης τείνουν να παίρνουν υψηλότερες βαθμολογίες στις εξετάσεις.

Έτσι, αν έχετε επιλογή, πιάστε μια θέση μπροστά!

Θα μπορείτε να βλέπετε τον πίνακα πιο εύκολα και να ακούτε τον δάσκαλο πιο καθαρά. Θα μπορείτε επίσης να εστιάσετε καλύτερα.

Με αυτόν τον τρόπο, θα αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε μάθημα που παρακολουθείτε.

12. Συγκρίνετε σημειώσεις με έναν συμμαθητή σας

Έχεις φίλε για σπουδές;

Ή τουλάχιστον έναν συμμαθητή με τον οποίο τα πάτε αρκετά καλά;

Ελέγχετε περιοδικά τις σημειώσεις σας με αυτόν τον συμμαθητή. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι αυτός ή αυτή πήρε πολύτιμες πληροφορίες που χάσατε — και το αντίστροφο.

συμπέρασμα

Όταν μάθετε πώς να κρατάτε σημειώσεις αποτελεσματικά, θα προετοιμαστείτε για την επιτυχία για τα επόμενα χρόνια.

Δεν χρειάζεται να εφαρμόσετε αμέσως κάθε συμβουλή σε αυτό το άρθρο.

Νιώστε άνετα με ένα στυλ λήψης σημειώσεων που σας ταιριάζει και, στη συνέχεια, δοκιμάστε να ενσωματώνετε μια νέα συμβουλή κάθε εβδομάδα. Σύντομα, θα κατακτήσετε την τέχνη της λήψης σημειώσεων!

Η λήψη καλύτερων σημειώσεων είναι μια εξαιρετική αρχή για την επίτευξη ακαδημαϊκής αριστείας.

Αλλά αν θέλετε να γίνετε ένας συγκεντρωμένος μαθητής που δεν χρονοτριβεί και που περνάει σε κάθε εξέταση, χρειάζεστε ένα αποδεδειγμένο, βήμα προς βήμα σύστημα.

Εάν είστε έτοιμοι να γίνετε επιτυχημένος μαθητής που παίρνει σταθερά ευθεία Α, ρίξτε μια ματιά στο μάθημά μου για τις δεξιότητες μελέτης που ονομάζεται Το τέλειο σχέδιο μελέτης.

Παρακολουθώντας το μάθημα, θα λάβετε καλύτερους βαθμούς, θα καλλιεργήσετε δια βίου συνήθειες για επιτυχία και θα βρείτε χρόνο για να κάνετε τα πράγματα που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία.

Το μάθημα συνοδεύεται από 100% εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών, επομένως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Δοκιμάστε το σήμερα!

Schreibe einen Kommentar