Μετατρέποντας την αποκατάσταση δασών και τοπίου σε επιχείρηση

0
Μετατρέποντας την αποκατάσταση δασών και τοπίου σε επιχείρηση

Ομίχλη σε ένα δάσος στο όρος Frickberg κοντά στο Frick, Ελβετία. Εικόνα © Stefan Wernli / Wikimedia Commons.

Του Douglas McGuire, Συντονιστή του Μηχανισμού Αποκατάστασης Δασών και Τοπίου (FLRM), FAO

Ρημαγμένα τοπία, ξεραμένες κοίτες ποταμών και άπορες κοινότητες. Αυτές δεν είναι ίσως οι πρώτες εικόνες που σας έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τα δάση. Αλλά κάθε χρόνο τα δάση υποβαθμίζονται και χάνονται από μια έκταση περίπου όσο το Βέλγιο. Στην πραγματικότητα, η συνολική ποσότητα των υποβαθμισμένων δασών και άλλων δυνητικά παραγωγικών εκτάσεων στον κόσμο σήμερα είναι μια έκταση περίπου όσο η Νότια Αμερική.

Τα δάση προσφέρουν ήδη αμέτρητα οφέλη σε 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους –το 25% του πληθυσμού του πλανήτη μας– και πληθώρα οφελών για τους υπόλοιπους από εμάς όσον αφορά την παροχή ενέργειας και νερού και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να διαφυλαχθούν τα οφέλη που αποφέρουν τα δάση, η παγκόσμια αναπτυξιακή κοινότητα έχει θέσει φιλόδοξους στόχους αποκατάστασης, οι οποίοι ενισχύθηκαν από τον Στόχο Αειφόρου Ανάπτυξης 15 (ζωή στην ξηρά), μεταξύ άλλων. Αλλά πόσες επενδύσεις χρειάζονται για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων δασών και άλλων παραγωγικών εδαφών του πλανήτη για την επίτευξη αυτών των στόχων;

Πάρτε την πρόκληση της Βόννης – για την αποκατάσταση 350 εκατομμυρίων εκταρίων υποβαθμισμένων και αποψιλωμένων εκτάσεων σε όλο τον κόσμο θα απαιτηθούν 36 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως. Φαίνεται πολλά με την πρώτη ματιά; Όχι τόσο όταν εξετάζουμε άλλους προϋπολογισμούς, όπως οι στρατιωτικές δαπάνες. Ο συνδυασμένος προϋπολογισμός πολλών χωρών του ΟΟΣΑ ήταν ένα εκπληκτικό ποσό 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2016. Τώρα φανταστείτε τα οφέλη που θα αποκόμιζε μόνο το 5% αυτών των στρατιωτικών δαπανών για τα δάση και τις ευάλωτες δασικές κοινότητες.

Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατους υπολογισμούς, η αντιμετώπιση της Πρόκλησης της Βόννης θα αποφέρει καθαρά οφέλη 84 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ ετησίως και θα φέρει άμεσες πρόσθετες ευκαιρίες εισοδήματος για τους κατοίκους της υπαίθρου. Πέρα από τις πιθανές οικονομικές αποδόσεις, η αποκατάσταση θα οδηγούσε σε μειωμένη μετανάστευση και μειωμένες συγκρούσεις, βελτιώνοντας τις ευκαιρίες διαβίωσης και τις συνθήκες διαβίωσης, κρατώντας έτσι τους ανθρώπους στη γη.

Δασικός εργάτης στη Ζουλουλάντ της Νότιας Αφρικής. Εικόνα © Samora Chapman για SQF Forests.

Συχνά η υποστήριξη για ανάπτυξη δεν αντιμετωπίζεται από οικονομική ή επιχειρηματική σκοπιά. Αλλά ευτυχώς υπάρχουν έξυπνοι χρηματοδότες εκεί έξω – επηρεάζουν τους επενδυτές. Καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ένας έξυπνος τρόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα φέρει ποικίλες αποδόσεις σε όλα τα μέρη. Αυτό σημαίνει ότι λαμβάνονται υπόψη τα τρία P – κέρδος, άνθρωποι και πλανήτης – στα επιχειρηματικά τους μοντέλα, γνωστά και ως «τριπλό αποτέλεσμα». Εκτός από το να κερδίζουν χρήματα, αυτές οι επενδύσεις προσπαθούν να βελτιώσουν τα μέσα διαβίωσης και το βιοτικό επίπεδο των τοπικών κοινοτήτων διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το περιβάλλον δεν βλάπτεται ή ακόμη και βελτιώνεται.

Ο Μηχανισμός Αποκατάστασης Δασών και Τοπίου του FAO διοργάνωσε πρόσφατα το εναρκτήριο Επενδυτικό Φόρουμ Δασών και Τοπίου στο Κιγκάλι της Ρουάντα, στο πλαίσιο τόσο της Πρόκλησης της Βόννης όσο και της Πρωτοβουλίας Αποκατάστασης Δασών της Αφρικής, η οποία στοχεύει στην αποκατάσταση 100 εκατομμυρίων εκταρίων αποψιλωμένου και υποβαθμισμένου τοπίου στην Αφρική έως το 2030. Το φόρουμ επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των επενδύσεων που απαιτούνται για την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων αποκατάστασης σε ολόκληρη την περιοχή και στην ενίσχυση των συνεργασιών για αυξημένη δέσμευση στην αποκατάσταση δασών και τοπίου.

Παρθένο δάσος σε περίπου 2500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στη δασική περιοχή Shennongjia, Hubei, Κίνα. Προέλευση εικόνας / Wikimedia Commons.

*Πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό SA Forestry, Δεκέμβριος 2017.

Schreibe einen Kommentar