Δασοκομία στη Μαδαγασκάρη – SA Forestry Online

0
Δασοκομία στη Μαδαγασκάρη – SA Forestry Online

Λεμούρ με ουρά, ένα από τα πολλά ζώα που είναι μοναδικά στο νησί της Μαδαγασκάρης. Εικόνα από John Surrey / Wikimedia Commons.

Πέρασα την πρώτη μου εβδομάδα στη Μαδαγασκάρη, η οποία βρίσκεται στα ανοιχτά της νοτιοανατολικής ακτής της Αφρικής. Είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο και έχει περίπου 12 εκατομμύρια εκτάρια δασών (22% της έκτασης).

Του Michal Brink

Το έδαφος ποικίλλει ευρέως από πεδινά δάση κατά μήκος της ανατολικής άκρης, έως οικοσυστήματα ερήμων και ψηλών βουνών.

Η Μαδαγασκάρη θεωρείται ευρέως ως κορυφαία προτεραιότητα διατήρησης λόγω των εξαιρετικών επιπέδων βιοποικιλότητάς της, των υψηλών ποσοστών αποψίλωσης των δασών και της σπανιότητας των εναπομεινάντων ιθαγενών δασών. Η Μαδαγασκάρη έχει τέσσερις φορές περισσότερα είδη φοίνικα από την Αφρική. Η ανατολική πλευρά του νησιού φιλοξενεί τροπικά δάση βροχής, ενώ οι δυτικές και νότιες περιοχές καλύπτονται από ξηρότερα δάση και θαμνώδεις εκτάσεις.

Τα ζωντανά δέντρα συγκομίζονται για καυσόξυλα.

Τα ξηρά δάση υποστηρίζουν εκατοντάδες αυτόχθονα είδη φυτών και ζώων – για παράδειγμα, από τα 12 είδη μπαομπάμπ, επτά υπάρχουν στη Μαδαγασκάρη και έξι από αυτά είναι ενδημικά, σε σύγκριση με μόνο ένα σε όλη την Αφρική.

Η φυτική και ζωική ζωή του νησιού έχει απομονωθεί από την αφρικανική ήπειρο για 165 εκατομμύρια χρόνια και έχει εξελιχθεί σε μοναδικά είδη που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη γη. Το πέντε τοις εκατό των φυτικών και ζωικών ειδών του κόσμου (πάνω από το 80% των οποίων είναι αυτόχθονα της Μαδαγασκάρης) βρίσκονται στο νησί. Και τα 50 γνωστά είδη των μικρών πρωτευόντων γνωστών ως λεμούριοι, βρίσκονται μόνο στη Μαδαγασκάρη.

Η Μαδαγασκάρη έχει ήδη χάσει το 80% των φυσικών της περιοχών και συνεχίζει να χάνει περίπου 160.000 εκτάρια ετησίως λόγω της αποψίλωσης των δασών. Όλα τα δάση της Μαδαγασκάρης θα χαθούν μέσα σε 40 χρόνια εάν ο ρυθμός αποψίλωσης των δασών παραμείνει στα σημερινά επίπεδα.

Εκτός από τους λεμούριους, η Μαδαγασκάρη φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ποικιλία χαμαιλεόντων στη γη (από τα περισσότερα από 150 είδη που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, και τα 70 είδη που βρίσκονται στη Μαδαγασκάρη είναι αυτόχθονα), καθώς και πολλά είδη χελώνας μοναδικά για το νησί. Η Μαδαγασκάρη φιλοξενεί περίπου 17,5 εκατομμύρια ανθρώπους, το 75% των οποίων εξαρτάται από τη γεωργία επιβίωσης και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο δάσος για την επιβίωση.

Αυτοσχέδιο bakkie-sakkie της Μαλαγασάης – και τα τέσσερα τύμπανα συνδέονται μεταξύ τους.

Οι πρωταρχικές απειλές για τη βιοποικιλότητα της Μαδαγασκάρης προέρχονται από τη μικρής κλίμακας, αλλά εκτεταμένη εκκένωση των οικοτόπων, κυρίως για τη γεωργία επιβίωσης (κόψιμο και καύση) και τις πυρκαγιές σε θάμνους. Οι δευτερογενείς απειλές προκαλούνται από την παραγωγή καυσόξυλων και ξυλάνθρακα, τη βόσκηση των ζώων και τα χωροκατακτητικά είδη.

Κάθε χρόνο, το ένα τρίτο της δασικής έκτασης της Μαδαγασκάρης χάνεται λόγω πυρκαγιών. Οι πυρκαγιές που πυροδοτήθηκαν για εκχερσώσεις και βοσκοτόπια εξαπλώθηκαν σε παρακείμενες άγριες εκτάσεις, καταστρέφοντας τα οικοσυστήματα του νησιού. Ο πληθυσμός του νησιού έχει υπερτριπλασιαστεί από το 1950 και συνεχίζει να αυξάνεται σχεδόν κατά 3% ετησίως. Η οικονομία της Μαδαγασκάρης κατατάσσεται στις 10 τελευταίες θέσεις στον κόσμο, αυξάνοντας την πίεση για χρήση των εναπομεινάντων φυσικών δασών. Τα τροπικά δάση της ανατολικής Μαδαγασκάρης απειλούνται επίσης από την υλοτομία για ξυλεία. Η υψηλή αξία για τα σκληρά ξύλα της Μαδαγασκάρης (κυρίως έβενος και ροδόξυλο) καθιστά την παράνομη υλοτομία σημαντικό πρόβλημα.

Ένα πρακτικό σακίδιο πυρόσβεσης, εύκαμπτο και ανθεκτικό – εισαγόμενο από τις ΗΠΑ.

Πέρασα το χρόνο μου στα πευκοδάση στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Τα στατιστικά στοιχεία ποικίλλουν όσον αφορά τη συνολική έκταση φυτειών στη Μαδαγασκάρη, αλλά υπολογίζεται ότι είναι περίπου 300 000 εκτάρια. Αυτές οι φυτείες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην προμήθεια καυσόξυλων στις τοπικές κοινωνίες και επίσης σε μια ποικιλία άλλων προϊόντων, όπως ρητίνη για εξαγωγή και δομική ξυλεία.

Ο Πυγμαίος Αλκυόνας της Μαδαγασκάρης είναι ενδημικός στα δάση της Μαδαγασκάρης. Εικόνα από Frank Vassen / Wikimedia Commons.

*Πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό SA Forestry, Αύγουστος 2017

Schreibe einen Kommentar