Δασοκομία «Προστασίας» στην Ελβετία – SA Forestry Online

0
Δασοκομία «Προστασίας» στην Ελβετία – SA Forestry Online

Αυτός ο ολισθητήρας χειρίζεται απομακρυσμένα από τον χειριστή στα αριστερά.

Η ΚΟΑ ανατέθηκε πρόσφατα από το καντόνι Valais στην Ελβετία για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το κόστος συγκομιδής και τη διατύπωση συστάσεων για τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Ένα ενδιαφέρον στατιστικό για το Valais Canton είναι ότι η ελονοσία επικρατούσε εκεί μόλις τον περασμένο αιώνα.

Του Michal Brink
[email protected]

Η πρώιμη ιστορία της ευρωπαϊκής περιοχής που περιλαμβάνει την Ελβετία είναι συνδεδεμένη με αυτή του αλπικού πολιτισμού. Η Ελβετία κατοικήθηκε από Γαλάτες και Ραετιανούς και περιήλθε στη ρωμαϊκή κυριαρχία τον 1ο αιώνα π.Χ. Για σχεδόν 2000 χρόνια, τα εδάφη που αποτελούν σήμερα την Ελβετία συχνά άλλαζαν χέρια μεταξύ των Ρωμαίων, των Γερμανών και των Γάλλων. Η Ελβετία, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, ιδρύθηκε μόλις το 1848 μετά από μια σύντομη περίοδο εμφυλίων πολέμων το 1847.

Από τότε, η ιστορία της Ελβετίας ήταν σε μεγάλο βαθμό ιστορία επιτυχίας και ευημερίας.

Η εκβιομηχάνιση μεταμόρφωσε την παραδοσιακά αγροτική οικονομία. Η ελβετική ουδετερότητα κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων μαζί με την επιτυχία του τραπεζικού κλάδου, προώθησαν την άνοδο της Ελβετίας στην κατάστασή της ως μία από τις πιο σταθερές οικονομίες του κόσμου.

Η Ελβετική Συνομοσπονδία ήταν ένα ομοσπονδιακό κράτος με σχετικά αυτόνομα καντόνια, μερικά από τα οποία έχουν μια ιστορία συνομοσπονδίας που χρονολογείται από περισσότερα από 700 χρόνια, τοποθετώντας τα μεταξύ των παλαιότερων σωζόμενων δημοκρατιών του κόσμου. Σήμερα η ελβετική ομοσπονδία αποτελείται από 26 καντόνια, με τέσσερις επίσημες γλώσσες: Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ρομανικά.

Άκαμπτο φορτηγό με ρυμουλκούμενο κουτάβι.

Ελβετική δασοκομία
Τα δάση καλύπτουν λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο της χώρας (1,28 εκατομμύρια εκτάρια) με το 72% των δασών να βρίσκεται σε δημόσια χέρια. Η δασική κάλυψη έχει αυξηθεί τον τελευταίο ενάμιση αιώνα και συνεχίζει να αυξάνεται, ειδικά στις Άλπεις όπου εγκαταλειμμένες γεωργικές εκτάσεις επαναφέρονται σε φυσικά δάση. Το 2,5% των δασών είναι αποθέματα και έτσι προστατεύονται. Η νομοθεσία επιτρέπει επίσης σε κάθε πολίτη ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα δάση, ανεξάρτητα από τον ιδιοκτήτη.

Ο ομοσπονδιακός νόμος για τα δάση περιορίζει την εκκαθάριση σε μέγιστο 1 εκτάριο, αλλά στις Ελβετικές Άλπεις, οι καθαρές τομές είναι πολύ μικρότερες για να συμβάλουν στη σταθεροποίηση του εδάφους στις υπερβολικά απότομες πλαγιές. Συνεπώς, η συγκομιδή περιορίζεται σε μερικές περικοπές σε αυτές τις απότομες περιοχές όπου ο κύριος στόχος διαχείρισης είναι αυτός της προστασίας των δασών – όχι των προστατευόμενων δασών.

Ένα Menzi Muck, εξοπλισμένο με κεφαλή θεριστικής μηχανής Woody, που εργάζεται ως επεξεργαστής στην προσγείωση με καλωδιακή αυλή.

Το προστατευτικό δάσος αναφέρεται στο δάσος που παρέχει μια λειτουργία προστασίας, ενώ ένα προστατευόμενο δάσος αναφέρεται στο ίδιο το δάσος που προστατεύεται. Λόγω των απότομων πλαγιών, υπάρχει συνεχής κίνδυνος πτώσεων βράχων, κατολισθήσεων και χιονοστιβάδων που αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τον άνθρωπο, τα κτίρια και τις υποδομές. Έτσι, το κρατικό δασαρχείο εγγράφει στους ιδιοκτήτες δασών πώς και πού πρέπει να πραγματοποιείται η συγκομιδή, προκειμένου να μετριαστούν οι πιθανές απειλές για τη ζωή και τα περιουσιακά στοιχεία.

Επομένως, η δασοκομία παραγωγής αποτελεί δευτερεύοντα στόχο σε αυτά τα δάση, καθώς έχει άμεση επίπτωση στο κόστος συγκομιδής που φτάνει έως και 2 500 R/m3. Λόγω της υπηρεσίας προστασίας που παρέχεται μέσω της υλοτομίας, το κράτος επιδοτεί το κόστος συγκομιδής που επιβαρύνουν τους ιδιώτες ιδιοκτήτες δασών.

Τα συστήματα συγκομιδής στις Ελβετικές Άλπεις περιορίζονται κυρίως σε τρία συστήματα:
• Καταγραφή ελικοπτέρων (κόψιμο και επεξεργασία με αλυσοπρίονο).
• Διανομή καλωδίων (κόβεται με αλυσοπρίονο και υποβάλλεται σε επεξεργασία στην άκρη του δρόμου από επεξεργαστή).
• Ολισθητήρας καλωδίων (Κόψιμο με θεριζοαλωνιστική μηχανή ή αλυσοπρίονο και επεξεργασία με επεξεργαστή ή αλυσοπρίονο).

Τα συστήματα μεταφοράς είναι όλα άκαμπτα φορτηγά με ρυμουλκούμενο, εάν οι δρόμοι το επιτρέπουν.

*Πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό SA Forestry, Δεκέμβριος 2017

Οι παραδοσιακοί ορίζοντες χρησιμοποιούνται συχνά στις ελβετικές εργασίες συγκομιδής.

Χρώματα φθινοπώρου στα εύκρατα δάση των Άλπεων.

Schreibe einen Kommentar