Δασοκομία παρελθόν, παρόν και μέλλον

0
Δασοκομία παρελθόν, παρόν και μέλλον

Η Διεθνής Ημέρα των Δασών 2021 θα εορταστεί σε όλο τον κόσμο στις 19 Μαρτίου. Το θέμα για το 2021 είναι «Αποκατάσταση δασών: μια πορεία προς την ανάκαμψη και την ευημερία».

Οι συμμετέχουσες χώρες ενθαρρύνονται να αναλάβουν τοπικές, εθνικές και διεθνείς προσπάθειες για την οργάνωση δραστηριοτήτων που αφορούν δάση και δέντρα, όπως εκστρατείες δενδροφύτευσης. Στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι να γιορτάσει και να ευαισθητοποιήσει για τη σημασία όλων των τύπων δασών.

Στη Νότια Αφρική έχουμε περίπου 400.000 εκτάρια κλειστών φυσικών δασών, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να βρίσκεται στο νότιο ακρωτήριο γύρω από την Knysna και το Tsitsikamma. Επιπλέον, υπάρχουν τμήματα φυσικού δάσους διάσπαρτα στις πιο υγρές περιοχές της Νότιας Αφρικής (πάνω από 525 mm ετήσιες βροχοπτώσεις) – ειδικά σε υγρές πλαγιές με νότιο προσανατολισμό – σε ιδιωτική, κρατική και κοινόχρηστη γη.

Αυτά τα φυσικά δάση καταγράφηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους πρώτους άποικους κατά τη διάρκεια του 18ου και 19ου αιώνα για να παρέχουν ξυλεία για σιδηροδρομικούς στρωτήρες, κατασκευές, έπιπλα και αγροτικά εργαλεία και εργαλεία κ.λπ. Η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των φυσικών δασών περιορίστηκε σταδιακά από τη δεκαετία του 1880, καθώς οι αρχές συνειδητοποίησαν ότι οι φυσικοί δασικοί πόροι ξυλείας στη Νότια Αφρική ήταν περιορισμένοι.

Αυτό οδήγησε τελικά στην ανάπτυξη της φυτειακής δασοκομίας στην Α.Ε., χρησιμοποιώντας ταχέως αναπτυσσόμενα εξωτικά δέντρα, κυρίως πεύκους, ευκάλυπτου και ακακίας. Αυτές οι φυτείες, που τώρα καλύπτουν 1,2 εκατομμύρια εκτάρια, παρέχουν τις απαιτήσεις σε ξυλεία και ίνες της χώρας, απομακρύνοντας την πίεση από τα αυτόχθονα δάση που προστατεύονται τώρα σύμφωνα με την ενότητα 7 του νόμου περί εθνικών δασών.

Όλοι οι τύποι δασών που υπάρχουν στη Νότια Αφρική διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και τη διατήρηση της ζωής στο νότιο άκρο της Αφρικής:

Φυσικά δάση: προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και τα εδάφη, παρέχουν καταβόθρα άνθρακα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθαρίζουν και καθαρίζουν το νερό και τον αέρα, παρέχουν καταφύγιο για μια σειρά από φυτά, ζώα και έντομα, παρέχουν ξυλεία, φυτοφάρμακα και άγρια ​​τροφή, παρέχουν ενίσχυση της αισθητικής αξίας τουρισμού και δημιουργία ευκαιριών για δραστηριότητες περιπέτειας στην άγρια ​​φύση. Η υλοτομία των φυσικών δασών λαμβάνει χώρα σε μικρή κλίμακα σε ορισμένες καθορισμένες περιοχές με αυστηρά πρωτόκολλα διαχείρισης που στοχεύουν νεκρά ή νεκρά δέντρα και ελαχιστοποιούν τη διαταραχή του ευαίσθητου δασικού περιβάλλοντος.

Φυτείες: παρέχουν ξυλεία και πρώτες ύλες ινών για μια τεράστια γκάμα χρήσιμων προϊόντων από δομική ξυλεία που χρησιμοποιείται στην οικοδομή έως στύλους, καυσόξυλα, κάρβουνο, στηρίγματα εξόρυξης, χαρτί, συσκευασίες, ύφασμα και διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές διεργασίες. Οι φυτείες δημιουργούν θέσεις εργασίας και παράγουν συνάλλαγμα μέσω των εξαγωγών τσιπ και χαρτοπολτού. Πολλές φυτείες βιομηχανικής ξυλείας έχουν φυσικά δασικά μπαλώματα εντός των κτημάτων τους, τα οποία διατηρούνται και προστατεύονται και δεν έχουν υλοτομηθεί. Οι φυτείες έχουν αντικαταστήσει στις περισσότερες περιπτώσεις τα φυσικά λιβάδια και επομένως έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ωστόσο, η καλή διαχείριση μπορεί να μετριάσει τις επιπτώσεις και τα συστήματα πιστοποίησης δασών όπως το FSC και το PEFC χρησιμοποιούνται για να διασφαλίσουν τους καταναλωτές ότι η διαχείριση των δασών γίνεται με υπευθυνότητα και βιώσιμη ανάπτυξη.

Δάση: πρόκειται για φυσικά τοπία στα οποία κυριαρχούν δέντρα που έχουν ανοιχτούς χώρους στο ενδιάμεσο που επιτρέπουν στο φως του ήλιου να περάσει και διαφοροποιούνται από τα δάση στο ότι δεν δημιουργούν κλειστό θόλο. Αυτές οι δασικές εκτάσεις παρέχουν μια σειρά περιβαλλοντικών υπηρεσιών, όπως προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, δέσμευση άνθρακα, δημιουργία ενδιαιτήματος για έντομα, φυτά και ζώα, καθώς και παροχή καυσόξυλων και οικοδομικής ξυλείας για τις τοπικές κοινότητες.

Αστικά δάση: Ρίξτε μια ματιά στην Πρετόρια, το Κέιπ Τάουν ή το Γιοχάνεσμπουργκ από ψηλά και συχνά το μόνο που μπορείτε να δείτε είναι δέντρα. Αυτά τα αστικά δάση παίζουν τεράστιο ρόλο στο να κάνουν τις πόλεις και τις αστικές περιοχές πιο ευχάριστα μέρη για να ζεις και να δουλεύεις. Ομορφαίνουν το τοπίο, προσφέρουν σκιά και δροσίζουν τη θερμοκρασία, δένουν το έδαφος και παρέχουν ενδιαίτημα για φυτά, έντομα και ζώα.

Φρούτα, ξηροί καρποί, φυσικά φάρμακα και αιθέρια έλαια: δεν έχουμε καν αναφέρει τη συμβολή των δέντρων – καλλιεργούμενων και φυσικών – που παράγουν φρούτα, ξηρούς καρπούς, φάρμακα και αιθέρια έλαια. Αυτά καλλιεργούνται ως επί το πλείστον εμπορικά και παρέχουν τις πρώτες ύλες για διάφορους οικονομικούς τομείς. Αβοκάντο, μήλα, αχλάδια, σταφύλια, μακαντάμια και καρύδια πεκάν, τεϊόδεντρο… η λίστα είναι ατελείωτη. Αυτά τα δέντρα συχνά καλλιεργούνται σε συνδυασμό με καλλιέργειες σε αγροτοδασικά συστήματα ή σε κοινόχρηστους χώρους από γεωργούς που επιβιώνουν που βασίζονται σε αυτά για να παρέχουν επισιτιστική ασφάλεια και να συμπληρώνουν το εισόδημά τους.

Εξωγήινες ζούγκλες: πρόκειται για εξωτικά δέντρα (κυρίως τσίχλα, τσίχλα, πεύκο και ζωάκι) που εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα και ανεξέλεγκτα στη νότια Αφρική με τρομακτικό ρυθμό. Αντικαθιστούν τα αυτόχθονα είδη και καταναλώνουν πολύτιμους υδάτινους πόρους, μειώνουν τη βιοποικιλότητα και δημιουργούν κίνδυνο πυρκαγιάς. Ο λόγος για τον οποίο είναι σε θέση να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό των αυτόχθονων ειδών είναι επειδή εξελίχθηκαν αλλού και επομένως δεν έχουν φυσικούς βιολογικούς εχθρούς που θα βοηθούσαν στον έλεγχο της εξάπλωσής τους. Υπάρχουν πολυάριθμα έργα καθαρισμού εξωγήινων δέντρων εν κινήσει στην SA, όπως το Working for Water, μερικά από τα οποία χρησιμοποιούν το ξύλο από αυτούς τους εισβολείς για την παραγωγή ξυλάνθρακα ή θρυμματισμένα ως σάπια φύλλα που θα χρησιμοποιηθούν στη γεωργία. Η εκκαθάριση των εισβολέων εξωγήινων είναι μια δαπανηρή άσκηση που απαιτεί χρόνια επεμβάσεων παρακολούθησης.

Φύλακες της Γης

Αν το σκεφτείτε, η δασοκομία ήταν η αρχική βιομηχανία πάνω στην οποία χτίστηκε ο κόσμος όπως τον ξέρουμε. Μεταξύ μας, οι άνθρωποι ερωτεύτηκαν το σκυρόδεμα, το λάδι και το πλαστικό, αλλά τώρα έχουμε ξυπνήσει με το γεγονός ότι οι ίνες ξύλου είναι ένα ανώτερο υλικό που μπορεί να εκπληρώσει πολλές από τις ίδιες λειτουργίες – και είναι ανανεώσιμο, βιώσιμο και οργανικό. Δεν ρυπαίνει. Το μόνο που χρειάζεται για να αναπτυχθεί είναι το φως του ήλιου, το νερό και το χώμα. Τα δέντρα είναι οι φύλακες της γης και η δασοκομία –όπως αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε– είναι η βιομηχανία του μέλλοντος.

Βγείτε λοιπόν εκεί έξω και φυτέψτε ένα δέντρο για να τιμήσετε την Παγκόσμια Ημέρα των Δασών. Δείτε το βίντεο εδώ….

Σχετικό άρθρο: Η πρώτη πιστοποίηση που ενέκρινε η PEFC στη Νότια Αφρική

Schreibe einen Kommentar